ЗВЕРНИ УВАГУ


КУРС ВАЛЮТ

ОПИТУВАННЯ, ТЕСТИ


02.05.2019

Чи потрібний у Червонограді скейт-парк?


15.04.2018

Пройди легкий, цікавий та водночас з хитринкою тест з англійської мови.


17.03.2018

Давайте перевіримо, чи добре Ви знаєте породи собак? (Тест)


18.10.2017

Опитування: де у Червонограді найсмачніша піца?


26.04.2017

ТЕСТ: а Ви добре знаєте місцевий говір?

Більше опитувань →

Цікаві тести →


МИ У ФЕЙСБУЦІ

Супер паска на Великдень з додаванням молока та сметани.

опубліковано : 11.04.2023


Існує безліч рецептів випікання пасок на Великдень. Ми пропонуємо класичний варіант – на дріжджах з додаванням молока та сметани. По-перше, він досить простий, по-друге, перевірений роками, тож, просто дотримуйтеся чіткої покроковки й ваш святковий стіл прикрасять гарні апетитні пасочки з рум’яними «капелюшками» Як правило, паски випікають у Чистий четвер і основна умова – аби в домі була максимально сприятлива та тиха атмосфера.


ЯК ПРИГОТУВАТИ ОПАРУ


Для класичної паски треба приготувати опару – змішати сухі чи пресовані дріжджі з теплим молоком та невеликою кількістю цукру. Рідина має бути саме теплою – максимум до 35 градусів за Цельсієм, щоб дріжджі почали працювати. Інакше вони загинуть. Важливо рахувати й кількість рідини. Прочитайте це на етикетці чи просто запам’ятайте – на 1 г дріжджів йде 5 мл рідини. Треба все добре перемішати, аби не було грудочок, накрити рушником чи харчовою плівкою та поставити у тепле місце, але не гаряче. Це може бути тепла підлога, місце біля батареї чи можна увімкнути на плиті маленький вогонь та поставити опару біля нього. Важливий момент – опару не можна залишати там, де є протяги. Вона має збільшитися у 2 рази, на це зазвичай потрібно від 20-40 хвилин. Далі можна додавати борошно та всі інші інгредієнти за рецептом.


ПОРАДИ ЩОДО ПРИГОТУВАННЯ ПАСКИ


У паску додавайте родзинки чи будь-які інші сухофрукти. Попередньо помийте їх та добре висушіть паперовим рушником. Можете також вибрати будь-які цукати або мак з горіхами за бажанням. У будь-якому випадку буде дуже смачно. Міцний алкоголь – ром, віскі чи коньяк нададуть випічці неповторного аромату. Додавайте його у тісто, або залийте їм родзинки чи цукати мінімум на 60 хвилин, а потім все разом докласти в тісто. І пам’ятайте, чим «жирніші» інгредієнти, тим смачніше великодня випічка, тому молоко беріть не менше 2,5%, сметану 20% і більше, а вершкове масло 82,5%.


ЯК ПРИКРАСИТИ ПАСКУ


Не хочемо обмежувати вашу фантазію, тож дамо поради, якими користуємося самі. Паски можна прикрашати розтопленим білим і чорним шоколадом чи робити мікс, посипати порізаними сухофруктами, горіхами, кокосовою стружкою чи пластівцями, а ще шоколадними драже, шматочками цукерок та робити лаконічний варіант з листочками м’яти чи сухими колосками пшениці. Якщо є бажання, окремо зробіть пряники на великодню тематику та викладіть на паску.


ІНГРЕДІЄНТИ


750-800 г пшеничного борошна 
220 мл теплого молока 2, 5%
25 г живих дріжджів
1 яйце 
1 жовток 
2 ст. л. сметани 20%
225 г цукру + 1 ст. л. для опари 
10 г ванільного цукру 
1 апельсин (сік і цедра) 
100 г м'якого вершкового масла 82,5%
2 ст. л. соняшникової олії 
25 мл коньяку/віскі/рому 
100 г родзинок/цукатів 
200 г цукрової пудри 
дрібка солі 
декоративна посипка (опціонально) 


ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ


1. Вершкове масло дістаньте з холодильника, вона має стати кімнатної температури. Родзинки добре помийте, викладіть на паперовий рушник, а іншим шматком промокніть. Вони мають бути сухими. Приготуйте опару. Нагрійте в сотейнику 220 мл молока 2,5% до 30-35 градусів та покришіть у нього 25 г живих дріжджів. Добре перемішайте до їх розчинення. Краще це робити руками, щоб переконатися у відсутності грудочок.  Радимо використовувати молоко не менше 2,5% жирності, за бажанням беріть 3,2%. Можна використовувати й сухі дріжджі, але почитайте на етикетці інформацію щодо пропорції.


2. Додайте 1 ст. л. цукру та ще раз перемішайте, щоб цукор теж розчинився. Накрийте чистим рушником або харчовою плівкою та залиште в теплому місці на 20 хвилин, щоб дріжджі почали працювати. 


3. Опара має збільшитися у два рази, а потім додайте в неї одне яйце та один жовток.


4. Всипте 225 г цукру, 10 г ванільного цукру та дрібку солі.


5. Додайте 100 г розм'якшеного вершкового масла 82,5% та 2 ст. л. сметани 20%. Добре перемішайте все віничком. Можете використовувати кухонну машину з насадкою «Віничок» на середніх обертах.


6. Натріть цедру апельсина на дрібній тертці, не зачіпаючи білу частину та додайте до суміші з опарою. 


7. Вичавіть сік половини апельсина і теж додайте в опару. Другу половину апельсина відкладіть, нам знадобиться сік для апельсинової глазурі. 


8. Добре перемішайте віничком, щоб сік і цедра рівномірно розподілилися. 


9. Додайте 750-800 г борошна та перемішайте тісто лопаткою до однорідності. Кількість борошна залежатиме від того, якого розміру яйця ви використовували. Для випічки ми завжди беремо з позначкою С1.


10. За бажанням додайте до великодньої випічки міцний алкоголь: коньяк, ром або віскі (25 мл). Це надасть їй особливого аромату. 


11. Вимісіть м'яке тісто. Бажано вимішувати тісто приблизно протягом 10 хвилин, так воно буде більш однорідним. Можете скористатися кухонною машиною з насадкою «Гак». Тісто не повинно липнути до рук. Сформуйте з нього кулю та викладіть у велику глибоку миску, змащену соняшниковою олією. Накрийте рушником і залиште в теплому місці на 1 годину для підйому. Тісто має збільшитися в об’ємі у 2-3 рази. Обімніть тісто та знову сформуйте кулю. Ще раз залиште для підйому на 40 хвилин, щоб отримати повітряну та легку паску. 


12. Потім знову обімніть тісто та вмісіть у нього 100 г родзинок.


13. Робіть це так, аби їх не було на поверхні тіста, і вони не пригоріли під час приготування паски. Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів у режимі конвекції.


14. Наповніть паперові або металеві форми тістом, але лише на 2/3 об'єму. Якщо використовуєте металеві форми, попередньо застеліть дно форми пергаментом, а потім змастіть його та стінки форми вершковим маслом. 


15. Залиште форми в теплому місці, накривши рушником, щоб тісто підійшло до країв форми. Випікайте паски в духовці, розігрітій до 180 градусів протягом 20-35 хвилин в залежності від розміру форм. Використовуйте режим конвекції чи верхнього та нижнього нагріву. Перевіряйте готовність дерев'яною шпажкою.


16. Готові паски повністю остудіть і прикрасьте апельсиновою глазур'ю. Для цього в сотейник всипте 200 г цукрової пудри, додайте сік половини апельсина та добре перемішайте. Отриману цукрову масу нанесіть на паски та прикрасьте декоративною посипкою. 


Джерело: klopotenko.com




ЦІКАВО :






МИ У СОЦМЕРЕЖАХ


сторінка : Леді | Головна