ОПИТУВАННЯ, ТЕСТИ
02.05.2019
Чи потрібний у Червонограді скейт-парк?
15.04.2018
Пройди легкий, цікавий та водночас з хитринкою тест з англійської мови.
17.03.2018
Давайте перевіримо, чи добре Ви знаєте породи собак? (Тест)
18.10.2017
Опитування: де у Червонограді найсмачніша піца?
26.04.2017
МИ У ФЕЙСБУЦІ
Скільки мандаринів можна з'їсти на день і для кого вони небезпечні.
опубліковано : 25.11.2020

На прилавках супермакетів уже починають з'являтися мандарини, без яких багато з нас не уявляє собі зимових свят.
Цей фрукт містить багато корисних речовин. В мандаринах багато води, поліфенолів та флавоноїдів, і 1.7% розчинної клітковини, корисної для кишкової мікробіоти. В 200 грамах мандаринів 14% денної потреби в розчинній клітковині.
В цій же кількості 87% денної потреби у вітаміні С, третина денної потреби в каротиноїдах, і 7% від необхідної кількості кальцію, а також магній, залізо і калій.
Їсти мандарини з м'яким сиром чи оливковою олією — хороша ідея, адже жири допоможуть каротиноїдам засвоїтися в кишківнику.
Втім, мандарини солодкі. Ті ж 200 грамів містять 20 грамів цукру.
Дорослій людині, яка не худне, не має цукрового діабету 1 типу, на добу потрібно 225-325 грамів вуглеводів. Це і картопля, і каші, і хліб, і лактоза в молоці, і тортики, і фрукти. Тож якщо ви плануєте під різдвяне кіно "заточити" 600 грамів очищених мандаринів (це приблизно 60 грамів цукру), то на чверть скоротіть в той день споживання інших вуглеводів.
Краще, все ж, їсти не всі мандарини за раз, аби рівень глюкози в крові сильно не підвищувався.
Дітям, відповідно, вуглеводів треба значно менше, тому слід або їсти кілька мандаринів, або відмовитися від вуглеводів того дня.
Мандарини можуть подразнюватиі слизову оболонку шлунка, кишківника та нирки. Тому учені не рекомендують їсти мандарини людям, які хворіють на гепатит чи нефрит на різних стадіях, на виразкову хворобу шлунка та дванадцятипалої кишки, гастрити з підвищеною кислотністю, ентерити, коліти, а також мандарин протипоказані при холециститі.
Небезпеку також може становити шкірка мандарина, яку обробляють протигрибковими речовинами. Тому перед вживанням фрукт треба обов'язково помити, а шкірку одразу викинути і не робити з неї цукати.
ЦІКАВО :
МИ У СОЦМЕРЕЖАХ